Европейската комисия представи предложения за промени в правилата на ЕС за

...
Европейската комисия представи предложения за промени в правилата на ЕС за
Коментари Харесай

ЕК предлага промени в правилата за електронни разплащания

Европейската комисия показа  предложения за промени в разпоредбите на Европейски Съюз за електронните разплащания. Комисията регистрира, че пазарът на платежни услуги се е трансформирал доста в последните години.

Електронните заплащания в Европейски Съюз доближават стойност от 240 трилиона евро през 2021 година, в съпоставяне със 184,2 трилиона евро през 2017 година, демонстрират данните на комисията. Отбелязва се, че в същото време са се появили по-сложни типове измами, които основават рискове за потребителите и засягат доверието.

Европейска комисия предлага да се обезпечи опция доставчиците на платежни услуги да споделят между тях данни за измами, да се увеличи осведомеността на потребителите, да се подобрят разпоредбите за определяне на клиентите, да се разширят правата за възобновяване на средства на излъгани консуматори, да се ревизира постоянно сходството на употребяваните в електронните преводи IBAN и имена на титулярите на сметки.

Според Европейска комисия е належащо потребителите да имат по-добри права при краткотрайно блокиране на сметки, да се обезпечи повече бистрота в извлеченията по банковите им сметки и за таксите при изтегляне на пари от банкомат. Предлага се търговците на дребно да дават касови услуги на клиентите, без да изискват от тях да създадат покупка.

Комисията предлага клиентите да имат цялостен надзор върху това кой има достъп до техните банкови данни и с каква цел . Според Европейска комисия е належащо въвеждането на ясни правила за отговорност при нарушавания на сигурността на данните и на способи за разрешаване на зародили разногласия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР